AJFA är än så länge under uppbyggnad. Medlemskap är gratis. Ett exklusivt forum för AJFA är på gång.

Allt fler hittar hit via google. Ny här? Här är tips på bra länkar att börja besöka. Klicka på länkarna i länklistan:
Amandaism - bra nyhetssida
amandajenssen.com - ett forum finns under Community
Amandatråden på AlltOmTV - aktivt forum
Amanda Jenssen-shop - t-shirts med Amanda-tryck

Nyhet: AJFA startar ett bildbibliotek. Vill du att AJFA ska kunna använda dina bilder? Skicka ett mail så får du reda på villkoren.

Vill du bli medlem i AJFA? Skicka ett mail: amazingamandajenssen@live.com

torsdag 29 maj 2008

In Memoriam: Jeff Buckley

Idag för elva år sedan, den 29 maj 1997, dog Jeff Buckley, endast 30 år gammal.

Jeff Buckley föddes i Californien 1966 och förutspåddes en lysande framtid som sångare. Han hade en unik röst som inte ansågs kunna jämföras med någon annan. Tyvärr hann Jeff Buckley bara ge ut två skivor. EP:n "Live at Sin-é" med 4 låtar kom 1993. 1994 kom hans första och enda fullängds-CD, "Grace".

Under inspelningen av hans andra CD omkom Jeff Buckley under en simtur. Obduktionen visade att varken droger eller alkohol var inblandade.

En av Jeff Buckleys starkaste inspelningar anses vara Leonard Cohens "Hallelujah". Ganska exakt 10 år senare gjorde Amanda Jenssen sin tolkning av Jeff Buckleys version. Amandas tolkning räknas av många fans fortfarande som hennes starkaste framträdande.

Amanda har senare i radio önskat Buckleys version av "Lilac wine". Därför ser jag det som en passande hyllning att länka till de två låtarna med Jeff Buckley.

Det känns märkligt att läsa kommentarerna på youtube. En del tycker han var helt fantastisk. Andra tycker han sjöng falskt och har aldrig hört något värre. Det är inte utan att man känner igen det. Men precis som Amanda Jenssen så var Jeff Buckley inte bara en artist, han var en konstnär som verkligen kunde förmedla känslor genom musiken. Och det är inte alla som kan uppskatta sann konst.

Jeff Buckley - Hallelujah (live i Japan)
Jeff Buckley - Lilac wine

2 kommentarer:

Toni sa...

Jag gillar din sida, det är ju något ensidigt, men vi gillar sånt, eftersom vi gillar Amanda. Ja, jag har väl inte skrivit enbart om henne, men jag har väl haft henne som ämne i några blogginlägg iaf. Ha det bra nu. Kram.

Gautigoth sa...

Tack för berömmet. Att bloggen är ensidig beror ju förstås på att det är en blogg för Amandas fan-klubb. Därför handlar den bara om Amanda. Det är ju vanligt för fan-sajter :)

Det är förstås inte samma sak som att Amandas fans bara intresserar sig för Amanda. Amanda-fans verkar generellt vara vidsynta när det gäller musik. Jag förvånas ofta över att även de yngsta fansen gärna lyssnar på artister som varit döda en längre tid eller aldrig ens varit i närheten av en topplista.

Men den här AJFA-bloggen är, och kommer att förbli, ensidig :) Jeff Buckley var ett stickspår och fler sådana kan komma om en artist på ett viktigt sätt anknyter till Amanda.